Gästinlägg - vad blir det för mat?
Mitt första gästinlägg hos en annan bloggare och då känns det väldigt rätt att blogga hos min fru. Richard är alltså mitt namn och tack vare Sarah så har jag själv en blogg som jag ibland uppdaterar (inte alls lika aktiv som frugan min). Det jag skriver om handlar till 99% om mat, matlagning, bakning eller dryck. Jag tänker iallafall bjuda er på något från den kulinariska världen. Nämligen surdegsbröd!
Grunden till en surdeg.
40 gram mjöl
30 gram vatten (40grader)
10 gram naturell youghurt (jag körde på turkisk youghurt)
Blanda ihop dettta tills det blir lite klister liknande konstistens. Placera "degen" i en glasburk eller plastburk med plast över. Låt detta stå i ca 3 dygn. Efter dessa 3 dygn så ska degen börjat bubbla. Nu är det dags för matningen av din surdeg. Blanda i 100 gram vatten (även detta 40 grader) samt 100gram mjöl. Detta ska nu stå i ca 4 timmar, det som ska hända efter dessa timmar är att degen ska ha börjat bubbla igen samt jäst till dubbel storlek. Då har du lyckats med din surdeg. På med ett lock och nu klarar sig degen i kylskåpet ca 1 vecka.
Nu är du redo för att börja baka ut detta till ett vackert bröd eller underbara bakverk. Recept finns i tonvis på nätet. Lycka till!
Mvh Richard, du finner min blogg på http://vadformat.blogg.se