Stolta mamman

Mitt liv som trebarnsmamma!

Vi måste behandla pojkar och flickor olika

Publicerad 2013-02-05 10:34:00 i Sarah talar

I en artikel i Aftonbladet som publicerades 28/1-13 skriver psykologen Alf Svensson om att vi ska sluta göra våra barn könsneutrala. Han menar på att dagens föräldrar inte vill att våra barn ska hämmas av stereotypa könsroller. Även personalen i förskolan har försökt motverka könsroller och ändå är fortfarande 98% av personalen kvinnor. Män utför också fortfarande minst 90% av alla våldsbrott, därför menar Alf Svensson på att vi inte har lyckats.
 
Alf Svensson påstår också att många genusfundamentalister säger att vi löser problemet om vi behandlar pojkar och flickor lika. Vi ska till exempel börja använda ordet ”hen” och inte klä barnen i pojk och flickfärger, söka till genuscertifierade skolor och förskollärare ska agera könspoliser.
 
Alf Svensson betvivlar den strategin för han anser att kön inte bara är en social konstruktion. Skillnaderna mellan pojkar och flickors beteende beror inte på att vi behandlar dom olika.
 
Enligt artikeln har Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet gjort en statlig utredning där han konstaterar att det visst finns genetiska orsaker till skillnader mellan pojkar och flickor. Han kom då fram till olikheter som att hjärnan utvecklas till exempel olika hos pojkar och flickor. Pojkar har mer av hormonet testosteron vilket kan göra dom mer aggressiva mm. Flickor är mer språkligt begåvade och är mer ambitiösa i skolan för högre betyg.
 
Alf Svensson menar på att vi ska behandla barnen olika och där med inte ändra på naturen. Vi ska medvetet träna pojkar på att bli bättre på det flickor kanske har lättare för och tvärt om. Ska pojkar och flickor få samma chans att lyckas i livet kan vi inte undervisa dom på samma sätt säger han.
 
Hur ställer ni er till denna fråga?
 
Debatt: Sluta försöka göra barn könsneutrala. Debattör: Alf B Svensson 69, Nässjö, Leg. Psykolog, författare, föreläser på temat barn och familj. Källa: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article16139583.ab

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-02-05 14:20:32

Mycket intressant och tankeväckande! Det ligger något i det.

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-03-11 19:53:51

Alf Svensson verkar vara en idiot. Om vi inte ska behandla barn lika så ska vi alltså acceptera de effekter genusskillnaderna har? Det handlar om förväntningar på barnen beroende på om dom är flickor eller pojkar som dom tyvärr måste leva med om vi inte kan lära oss att behandla dom utifrån enbart just vad dom är-barn. Jag ger hellre mina barn 100 möjligheter än 2. Däri ingår att inte placera dom i förutbestämda fack genom att ENBART klä pojkar i blått och grönt...nåt att tänka på. Rosa fräter inte på pojkhud.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stolta mamman

Här får ni följa med mig i min vardag då jag kommer att skriva om det mesta. Allt från familjelivet som tvåbarnsförälder, heminredning, mode, natur och samhällsfrågor. Jag bor tillsammans med min man Richard, våra kära söner Alvin född 2009, Milo född 2011, lillasyster Juni född 16 och vår söta hund Casey i vårt älskade Pryssgården. ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela