Stolta mamman

Mitt liv som trebarnsmamma!

Stora barngrupper och liten personal i förskolan

Publicerad 2013-02-18 11:43:00 i Sarah talar

Aldrig förr har så många barn gått i förskolan som idag då det är över 470 000 barn inskrivna i förskolan. Det innebär en ökning med 150 000 barn på tio år enligt skolverket. Samtidigt minskar konstigt nog personaltätheten i förskolan på grund av ekonomin.
 
Förskolan ska lägga grunden för den första delen av det lärande som fortsätter resten av livet. Barnen i förskolan ska få en god pedagogisk verksamhet. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik. Barnen ska få möjlighet att lära sig saker genom att leka, skapa och utforska – på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna, beskriver skolverket.
 
Detta blir dock svårt att uppnå på grund av dagens situation i förskolan. Barngrupperna blir större och större medan personalen är få och om förskolans verksamhet ska fungera bör vi ändra på situationen i förskolan nu.
 
Barngruppernas storlek och personaltäthet i förskolan är en kvalitetsfråga som flitigt diskuterats under senare år. Forskning har visat att barngruppstorleken och personaltätheten påverkar kvalitén i förskolan negativt. För få personal i förskolan kan få negativa effekter som att inte hinna med att följa läroplanen, säkerhetsrisker, påverkar barnens språkutveckling, samspelet mellan barn och vuxna, flickor och pojkars identitetsutveckling och relationer. Några exempel på gruppstorlekens negativa effekter kan vara stress, buller, olyckor och konflikter i förskolan.
 
Skolverket presenterar att cirka 15 barn per grupp är att föredra om barnen ska utvecklas optimalt men i dagens förskolor har de i genomsnitt 17 barn per grupp och ibland mer. Det är ca 6 barn per personal.
 
SVT:s gransknings undersökning visar att en av fem förskoleavdelningar har ofta för lite personal för att uppfylla läroplanen. Av många kommentarer från undersökningen kan man tydligt utläsa att farliga situationer kan uppstå när personal är sjuk och de inte får eller inte får tag i vikarier i den omfattning som skulle behövas. Ett stort antal barnskötare i undersökningen berättar även om att det finns perioder då de är ensamma med ett stort antal barn under olika stunder på förskolan.
 
TV4:s Kalla faktas granskning har tagit fram information genom en sökning i socialstyrelsens databas som visar att det årligen handlar om drygt 6000 förskolebarn i åldern 1-5 år som får åka till akuten. Mer än hälften av alla olyckor är fallolyckor, men också kollisioner, klämningar och skärolyckor. Det är många barn som skadar sig i förskolan och många av de här skadorna skulle inte ha hänt om personalen inte brustit i tillsynen över barnen. Det finns också brister i den fysiska miljön som tex att det saknats klämskydd i dörrar eller petskydd i eluttag enligt Kalla faktas granskning.
 
Olyckor kan hända hela tiden och därför bör det finnas mer personal i förskolan. Man bör öka resurserna på förskollärare i stället för att dra ned på skattepengarna så att det blir färre. På så sätt kan det också bli säkrare på dagens förskolor och läroplanen hinns med att följa.
 
Nu har jag iallafall fått nog av nedskärningar i förskolan och känner att både barn och personal utsätts för säkerhetsrisker. För att göra något åt detta är iallafall jag beredd att betala en högre skatt för att få en bättre barnomsorg. För jag tror att det är vi föräldrar som måste sätta ner foten nu och visa att vi inte går med på de här förhållanden vi har i förskolan idag.
 

Kommentarer

Postat av: tessan

Publicerad 2013-02-19 20:37:40

Håller helt och uålket med dig nu kan jag inte klaga på den förskolan vi har men alla borde vara så. Vi har bra täthet på oetsonal och väkdigt sällan sjuk personal. Peppar peppar ta i trä så håller det sig så med. Men håller helt med mer personal och högre säkerhet på alla förskolor

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stolta mamman

Här får ni följa med mig i min vardag då jag kommer att skriva om det mesta. Allt från familjelivet som tvåbarnsförälder, heminredning, mode, natur och samhällsfrågor. Jag bor tillsammans med min man Richard, våra kära söner Alvin född 2009, Milo född 2011, lillasyster Juni född 16 och vår söta hund Casey i vårt älskade Pryssgården. ♥

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela