Hemgjorda piroger
Idag gjorde vi piroger och till dom gjorde vi en fräch sallad. Vi satt på balkongen och åt i solen. Så underbart härligt det var. Och maten blir så mycket godare då med. Undrar varför? =)
Piroger 40 st Ugnstemperatur 250º
Ingredienser Deg:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
250 g sidfläsk, rökt, skinka eller bacon
1 gul lök
150 g ost
Pensling:
ägg
Tillagning:
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37°C).
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet, saltet och det mesta mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg. Täck och låt jäsa ½-1 timme.
Skär fläsk, skinka eller bacon och skalad lök i små tärningar och blanda dem. Tillsätt osten.
Arbeta degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma rullar och skär varje rulle i ca 20 bitar.
Sätt ugnen på 250°C. Forma runda bullar, platta ut dem och lägg på en sked fyllning.
Vik upp och tryck till degen runt fyllningen. Lägg pirogerna med skarven ner på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 6-8 min.
Piroger 40 st Ugnstemperatur 250º
Ingredienser Deg:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
250 g sidfläsk, rökt, skinka eller bacon
1 gul lök
150 g ost
Pensling:
ägg
Tillagning:
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37°C).
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet, saltet och det mesta mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg. Täck och låt jäsa ½-1 timme.
Skär fläsk, skinka eller bacon och skalad lök i små tärningar och blanda dem. Tillsätt osten.
Arbeta degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma rullar och skär varje rulle i ca 20 bitar.
Sätt ugnen på 250°C. Forma runda bullar, platta ut dem och lägg på en sked fyllning.
Vik upp och tryck till degen runt fyllningen. Lägg pirogerna med skarven ner på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 6-8 min.